Perejaume lamenta que el Liceu no comptés amb ell per al concert de les plantes


El Teatre del Liceu va celebrar l’arribada de la nova normalitat amb el Concert pel Biocè, una obra per a una audiència de 2.293 plantes que ocupaven totes les butaques del teatre, mentre l’orquestra interpretava els Crisantemi di Puccini. En veure la imatge del teatre convertit en selva per Eugenio Ampudia, molts hauran notat la similitud amb una sèrie d’intervencions de l’artista català Perejaume, que treballa el tema de l’arbre com a públic en obres plàstiques i assajos des del 2011. Discret i reservat, Perejaume descarta emprendre accions legals, però s’ha sentit dolgut pel muntatge, encara més considerant que era sota d’unes obres seves, les rosasses i els plafons del sostre del Liceu. “No vull entrar en un debat sobre un tema tan complex com còpia i plagi. He parlat amb Ampudia i crec que sobretot el Liceu s’ha portat malament”, indica Perejaume, assegurant que ell mai no hauria fet una cosa “tan plena, tan sumptuosa, completament mastegada, amb una narrativa tan tancada que sembla publicitat.”

Tant l’artista madrileny com el director del Liceu, Víctor García de Gomar, coneixen les obres de Perejaume, que va realitzar el primer concert per a plantes el 2015 al teatre de Salt. La imatge es va convertir en el cartell del Festival de Perelada, que es va presentar, a més, al Liceu al maig del 2015. Al 2016 es va editar un cartell en blanc i negre amb un nou enquadrament de la mateixa imatge per a una mostra a la seu de Madrid de Nogueras-Blanchard, que representa Perejaume a la capital, mentre Joan Prats ho fa a Barcelona.

L’artista català pensa enviar un escrit al teatre i a Ampudia perquè ho tinguin en compte abans de realitzar la gira internacional que tenen prevista. El que li fa més mal és que la idea ha quedat tocada i ja no serà el mateix treballar amb una audiència vegetal. “La publicitat és una gran consumidora d’imatges, és poquíssim el que aporta i molt el que utilitza. Abans, desplaçar un objecte artístic en un espai natural era un gest poderós, però quan va començar a fer-ho la publicitat va perdre de sentit”, afirma Perejaume, un artista que ha traslladat l’art conceptual a la naturalesa, apoderant-se del ‘land art’ i reinterpretant-lo.

“Ja m’han trucat cinc artistes assegurant que anteriorment ja havien fet un concert per a plantes. Em sembla bé. La revista ‘Rolling Stones’ l’identifica com un gènere des dels anys 70, qualsevol pot fer-ho. Em sembla pretenciós arrogar-se la idea”, respon Ampudia. Segons ell, el seu concepte és completament diferent perquè saluda l’arribada del Biocè, una era de relació igualitària entre les espècies. A diferència del que fa Perejaume, Ampudia no ha treballat amb plantes autòctones sinó que ha agafat les que tenia un viver proper i després de la funció les ha repartit entre els sanitaris de l’Hospital Clinic. “No m’agraden els gestos tan evidents, l’art és com una llavor, que ha d’estar oculta per germinar”, conclou Perejaume.


Source link