Ícono del sitio La Neta Neta

Dels assajos a la vida real


Els assajos que s’han fet amb les vacunes ja autoritzades contra el SARS-CoV-2 mostraven una resultats excel·lents, amb eficàcies d’entre el 70% i el 95%. Malgrat tot, els inicis dels programes de vacunació a molts països del món han anat acompanyats de cert grau d’escepticisme. Una cosa són els assajos clínics, en què els factors que s’estudien estan molt ben controlats, i en els quals no s’han inclòs determinats grups de població (per exemple, infants, persones molt grans o amb determinades malalties de base) i una altra cosa és el que passa quan les vacunes s’administren de manera massiva a la població. Doncs bé, ja es comença a observar l’impacte de la vacunació davant de la covid en aquells països que han aconseguit ja immunitzar un percentatge elevat de població.

En aquest sentit, Israel és el país que va al capdavant en cobertura vacunal. En aquest país ja s’ha vacunat més del 57% de la població amb almenys una dosi. És a dir, ja s’ha administrat la primera dosi a 4,8 milions de persones, i 3,5 milions ja han rebut les dues dosis. Els resultats de l’efectivitat del programa vacunal és espectacular. Així ho indica un estudi publicat a The New England Journal of Medicine, en el qual es va comparar la incidència d’infecció, hospitalitzacions, casos greus i morts entre vacunats i no vacunats (vacuna de Pfizer/BioNTech) entre el 20 de desembre del 2020 i l’1 de febrer del 2021. L’efectivitat de la vacuna per evitar infeccions simptomàtiques va ser del 94%, del 87% per a la prevenció d’hospitalitzacions i del 92% per evitar casos greus. L’efectivitat estimada pel que fa a la reducció del risc de mort va ser del 72%. Aquests resultats es mantenen per a tots els grups d’edat i també en les persones amb hipertensió, diabetis mellitus tipus II i obesitat.

El Regne Unit va iniciar la campanya de vacunació el 8 de desembre, inicialment amb la vacuna de Pfizer/BioNTech, a la qual es va afegir la d’AstraZeneca a partir del 4 de gener. Segons dades del 8 de març, ja havia vacunat el 33% de la població. El 22 de febrer, es van presentar les primeres dades de l’impacte inicial del programa en la població de més de 70 anys. S’ha observat una reducció del 50% de casos a les tres setmanes de l’administració de la primera dosi i del 88% després de la segona dosi, amb una disminució del 63% d’hospitalitzacions i de més del 60% de morts per aquesta causa.

Les cobertures vacunals als països de la Unió Europea són encara molt baixes, al voltant del 6%, a causa dels problemes de distribució de vacunes, per la qual cosa encara no es poden observar resultats de l’impacte de la vacunació a nivell població. No obstant això, en entorns d’alta vulnerabilitat, com les residències geriàtriques, en què segons dades de Catalunya ja s’ha vacunat més del 90% d’aquestes persones, la incidència de casos, d’hospitalitzacions i de morts per covid ha disminuït mes del 90%. La vacunació dels professionals sanitaris està mostrant el mateix efecte als hospitals. En els últims 15 dies, a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, on treballen més de 8.000 persones, no s’ha detectat cap cas de covid en professionals sanitaris vacunats.

Totes les dades mostren sens dubte que les vacunes contra el virus funcionen. Ho indiquen els assajos clínics i ho indiquen els resultats de la seva aplicació en la vida real. Aquest és el camí per superar la pandèmia. Però mentre no augmenti la disponibilitat de vacunes, hem d’aplicar canvis d’estratègia que ens permetin accelerar el procés, tal com ja estan fent molts països del nostre entorn. No hi ha arguments científics en aquest moment per seguir mantenint el límit d’edat de la vacuna d’AstraZeneca fins als 55 anys, és urgent que les nostres autoritats sanitàries permetin aplicar aquesta vacuna sense límit d’edat.

Magda Campins és cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron a Barcelona.


Source link
Salir de la versión móvil