“Fa un any que no surto de casa, i ara em posen a una mesa electoral?”


Als veïns del Brull (Osona), un poble de menys de 300 habitants a una hora amb cotxe de Barcelona, no els ha agradat gens el resultat del sorteig per constituir les meses electorals de les eleccions del 14-F. L’atzar ha volgut que les tres persones agraciades tinguin més de 60 anys i, per tant, tinguin més risc de ser vulnerables davant del coronavirus. L’alcalde, Ferran Teixidó, els ho va notificar en persona. “Dos s’ho van agafar malament, i un molt malament. Tenen por”, explica en conversa telefònica.

La més gran dels tres és una dona de 65 anys que ja ha s’ha desplaçat al jutjat de Vic a presentar al·legacions perquè l’eximeixin d’aquesta obligació legal. “Quan li vaig donar la carta, es va queixar. Em va dir: ‘Fa un any que no surto de casa, i ara em posen en una taula electoral?”, diu Teixidó. Els altres dos veïns designats seguiran els mateixos passos i presentaran un recurs, segons l’alcalde. Tenen temps fins dissabte, dia 30.

La por de contagiar-se per la pandèmia pot provocar més peticions de l’habitual davant dels jutjats per ser excusats. El teló de fons és la discussió, en les últimes setmanes, sobre les garanties sanitàries de la jornada electoral. El Govern català va ajornar inicialment les eleccions al 30 de maig davant de l’embranzida de la tercera onada de coronavirus. Però va topar amb el ‘no’ de la justícia i llavors va acusar els jutges d’irresponsables i de posar en risc la salut pública. En els últims dies, ha matisat el seu discurs i ara assegura que els col·legis electorals, malgrat tot, seran llocs amb totes les garanties sanitàries. La participació dels votants i l’assistència dels membres de la mesa electoral, diu ara, és segura.

Malgrat les garanties ofertes –com la realització de tests d’antígens– diverses persones assignades per formar part de les meses han alçat la veu en els últims dies en mitjans de comunicació i xarxes socials. Tenen por i no volen participar en la jornada electoral. Per això volen que se’ls exclogui. Però la seva petició ha de ser atesa; en cas contrari, afronten el pagament d’una multa i fins i tot poden veure’s embarcats en un procés penal.

Teixidó entén que els veïns als quals va lliurar la carta li fessin mala cara malgrat que ell va ser només el missatger. “No és l’època en què ve més de gust estar de cara al públic, i menys si ets una persona de risc. A més, el confinament ha afectat molta gent”. Creu que, davant de casos excepcionals com el del Brull i altres pobles petits, podrien haver-se arbitrat mesures excepcionals. “Podrien deixar fer més sorteigs, perquè la gent gran no surti escollida”.

Al Brull ha passat, a més, que no només els tres membres de la taula tenen més de 60 anys, sinó que tres dels cinc suplents també. I una d’elles (una dona) “està infectada de coronavirus”, diu l’alcalde. En previsió que titulars i suplents s’absentin el 14-F, amb llum verda de la justícia o sense, Teixidó intueix que li tocarà passar assegut unes quantes hores. “Ja m’he ofert voluntari perquè si, arribat el dia, falta gent, em posi jo a la taula”.


Source link