L’anunci de Mònica Terribas que deixa El matí de Catalunya Ràdio, el programa matinal estrella de la ràdio pública catalana, ha sorprès els diputats reunits aquest divendres en la comissió de control parlamentari de l’activitat de la corporació audiovisual pública. El portaveu d’Esquerra Republicana s’ha limitat a lamentar la seva marxa, però el diputat de JxCat Eduard Pujol ha demanat directament responsabilitats al director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, que compareixia en la sessió.
Terribas ha anunciat que plegava en antena i ha deixat clar que no és per motius personals o familiars. La raó és que “els engranatges d’una màquina tan exigent com aquesta no es poden permetre cap grinyol, i menys ara. I els engranatges grinyolen”. La periodista ha admès que “no ha estat fàcil prendre la decisió perquè aquests set anys deixen emprenta i algunes cicatrius personals i professionals”. “Hi ha un moment en què has de decidir amb quina qualitat de vida vols treballar”, ha admès.
Al Parlament, Francesc Dalmases (JxCat) ha manifestat la seva preocupació per la marxa de Terribas i s’ha preguntat “quines responsabilitats cal depurar després d’aquest naufragi”. Als pocs minuts, una segona intervenció d’un altre diputat de JxCat ha deixat les coses encara més clares. El portaveu Eduard Pujol, exdirector de l’emissora privada RAC1, ha subratllat que la periodista deixava el programa perquè “la màquina grinyola”. Pujol considera que la frase passarà a la història. “Cal posar oli a la màquina, una tasca que algú no ha fet”. Pujol ha recordat que s’han cansat de demanar “ambició” a la direcció de l’emissora. “I no ho hem aconseguit”, ha lamentat. En resposta a les paraules de Gordillo que ara treballaran per trobar el relleu, Pujol ha subratllat que “un programa no s’improvisa. Els professionals necessiten acompanyament i complicitat. Cal un cap d’enginyeria amb talent i lideratge”. Les posicions d’ERC i JxCat demostren que aborden d’una manera discrepant el problema. El dilluns, el consell de la corporació es reunirà per tractar aquest assumpte i han citat el director de l’emissora.
Gordillo ha agraït la tasca de Terribas, ha destacat que havia incrementat l’audiència del programa i ha aclarit, després de la intervenció d’una diputada de la CUP, que una “decisió personal”, com la de Terribas, no vol dir que els motius siguin personals. Quim Torra i Carles Puigdemont, mitjançant piulades, han agraït la tasca de la periodista.
Al matí, en antena, Terribas ha destacat que l’entrevista és el gènere que més li agrada i s’ha felicitat de poder acomiadar-se conversant amb Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, condemnat pel procés, però que aquest divendres ha sortit de la presó amb el tercer grau.
La carrera de Terribas ha estat vinculada majoritàriament als mitjans públics catalans. A TV3 va participar en diferents programes, com La vida en un xip o Un tomb per la vida, però es va donar a conèixer amb l’espai d’entrevistes nocturn La nit al dia. Del 2008 al 2012 va ser directora de TV3 i just després es va convertir en consellera delegada i editora del diari Ara, però des del setembre del 2013 ha estat la veu del programa matinal a El matí de Catalunya Ràdio.
D’altra banda, els comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio s’han adreçat novament als grups parlamentaris per exigir una renovació del consell de govern de la corporació, els membres de la qual tenen el mandat caducat, “sobre la base de criteris d’independència i professionalitat”. Aquest consell haurà de nomenar les noves direccions de TV3 i Catalunya Ràdio mitjançant un concurs públic.