Ícono del sitio La Neta Neta

Vilamalla, el municipi al cor de l’Empordà on guanya Vox


La formació de Santiago Abascal s’ha erigit com a primera força política en les eleccions del 14-F a dos municipis de Catalunya: la Pobla de Mafumet (21,32%), al Tarragonès, i Vilamalla (22,3%), un municipi de mil habitants al cor de l’Alt Empordà, a Girona, un feu tradicional de l’independentisme. “Que hagi guanyat Vox ha sorprès tothom, però també entenc que ha estat gent que votava partits espanyolistes i aquesta vegada ha anat més enllà”, assegura l’alcalde de Vilamalla, Carlos Álvarez (JxCat). “Els partits espanyolistes sempre han tret molt bons resultats”, afegeix. I atribueix la victòria del partit d’ultradreta a una “deriva del PP, passant per Ciutadans i, ara, Vox”.

Vilamalla, amb 1.161 habitants, és a sis quilòmetres de Figueres i a una trentena de la frontera amb França. És un punt estratègic. La seva bona ubicació i comunicació, amb l’estació de tren i grans infraestructures, com l’AP-7 o la N-II, han fet que, en les últimes dècades, en un poble eminentment agrícola i ramader, s’hagin format dos grans polígons industrials que han canviat l’activitat econòmica principal. Els polígons del Pont del Príncep i Industrial Empordà Internacional, amb una estació de mercaderies i la ITV, reuneixen en total unes 200 empreses i generen gairebé 5.000 llocs de treball a la comarca i la província.

Diumenge amb prou feines van exercir el dret a vot la meitat dels veïns cridats a les urnes a la localitat (456 de 878). En total, 102 van optar per Vox, la qual cosa va erigir-lo com a partit vencedor amb un 22,3% dels vots. Ciutadans, que en les anteriors eleccions havia aconseguit 291 vots, es va quedar amb 36. Els seus electors van optar per l’extrema dreta o el PSC (va passar de 53 a 64). Els principals partits independentistes (JxCat, 87; ERC, 85; la CUP, 15, i el PDeCAT, 10) no van aconseguir superar els 200 vots. Els resultats han sorprès alguns dels veïns, que se senten “molestos” per estar al punt de mira. La propietària de la botiga de queviures, que alhora és estanc i administració de loteria, s’ha mostrat “sorpresa”. No sap d’on surten els votants de Vox. “Són de dretes i simplement van fent el transvasament d’una força a l’altra”, opina un empresari independentista que té el negoci al municipi.

El Pedro és un dels 422 que va decidir no votar: “Faran el que els doni la gana, ens tracten com a un ramat. Doncs no vaig votar”. El Paco, jubilat, sí que ho va fer. Nega que sigui votant de Vox, però assegura que si la formació ha obtingut tants vots és perquè la gent està cansada. “Aquest país és un desastre. Ja estem farts d’aquests partits, el PP, res, i els socialistes, ja veus… Van prometre un munt de coses i res”, repeteix, i critica problemes com les ocupacions il·legals d’habitatges. Considera que Vox a l’oposició “pot parar una mica els altres”. “Potser solucionarien la immigració, per exemple. No estem en contra de la immigració, estem en contra dels que venen il·legals”, al·lega, i repeteix l’argumentari de Vox, que diu que tenen més ajudes que els espanyols.

Econòmicament, el municipi té bona salut. Els comptes municipals tenen superàvit. Socialment, la població s’ha distribuït en dues zones molt ben diferenciades. D’una banda, hi ha el nucli urbà, on queden uns 300 veïns (una quarta part de la població) i, de l’altra, la zona residencial del Pont del Príncep. Amb un 95% de cases, situada al costat del polígon industrial que porta el mateix nom, s’ha anat desenvolupant des dels anys vuitanta en uns terrenys que havien estat aiguamolls. Gràcies a aquesta zona, Vilamalla té una població jove que no ha deixat de créixer en els últims anys, sobretot amb persones procedents de Figueres.

El perfil de l’habitant del Pont del Príncep correspon a una persona arribada a Catalunya fa dècades procedent d’altres zones d’Espanya i que amb el fruit del seu treball es va poder comprar una parcel·la i fer-se una casa. Molts tenen el castellà com a llengua habitual i, a grans trets, són més partidaris del vot unionista que no pas els del nucli antic, on a mitja dotzena de punts oneja la bandera estelada. Al municipi no consta que hi resideixi població estrangera.

L’alcalde independentista de Vilamalla, Carlos Álvarez, atribueix la deriva cap a l’extrema dreta a dos motius: “la radicalització de la política catalana en els últims anys”, en un procés en el qual “també s’ha radicalitzat el vot espanyolista”, i “la baixa participació”. “Només estem parlant de 100 vots de 1.200 habitants, un 10%. La participació ha estat baixa i s’ha decantat per aquest partit. En democràcia cadascú vota el que vol. Tindran els seus motius. S’ha de respectar tothom”, sosté el batlle, que fa 26 anys que és a l’Ajuntament, dels quals 14 ha estat alcalde amb majoria absoluta.

També considera important “contextualitzar” les xifres: a la província de Girona, Vox ha obtingut gairebé 17.000 vots, 1.439 a Figueres. Diumenge, l’alcalde, que fa tres dècades que treballa en una elèctrica, va donar el seu suport a títol personal al PDeCAT. De qui governi Catalunya, i també de qui ho fa a la resta d’Espanya espera “que ajudin a crear llocs de treball i que generin activitat econòmica” per afrontar la greu crisi causada per la pandèmia.


Source link
Salir de la versión móvil