Barcelona es proposa “salvar” el Nadal

by

in


Amb tots els condicionals del món perquè l’imprevisible s’ha convertit en el dia a dia des de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, molt probablement sota un estat d’alarma i amb la incertesa de quina serà la situació sanitària. Malgrat tot, Barcelona, les seves principals institucions i el teixit comercial i empresarial s’han conjurat i han dissenyat projectes i campanyes per, gairebé literalment, salvar el Nadal. Ho faran amb més d’un centenar d’accions repartides per tota la ciutat que compleixin els requisits de seguretat sanitària i, sobretot, amb el focus posat en el centre de la ciutat.

La campanya de Nadal es concentrarà en 12 dies i tindrà el seu epicentre a la plaça de Catalunya, que altres anys es convertia en un espai de paradetes i activitats i que aquest Nadal vol ser un dels escenaris principals amb activitats destinades a les famílies i concerts per als joves, segons la campanya que ha dissenyat el Consistori amb el nom de “La Màgia del Nadal”.

Hi haurà actuacions musicals des de 50 balcons en tots els districtes

La plaça d’Urquinaona, que l’any passat es va il·luminar per primera vegada, també tindrà aquest Nadal un muntatge fix. Els carrers del centre estaran més il·luminats, incloent-hi la Via Laietana i la plaça de la Universitat. Al marge d’aquesta campanya central, l’encesa de la il·luminació serà el 26 de novembre i durarà fins al 8 de gener. “La campanya d’aquest any es va començar a dissenyar just quan es va acabar l’anterior, el 8 de gener. L’impacte del coronavirus ha obligat a replantejar moltes coses però també se n’ha après molt durant aquests mesos per poder programar activitats segures”, explica la regidora de Comerç de l’Ajuntament, Montserrat Ballarín.

Algunes d’aquestes activitats s’han traçat conjuntament amb el teixit comercial agrupat en les dues grans organitzacions: la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta, institucions convençudes que aquest Nadal i l’èxit (o no) de la campanya seran decisives perquè molts negocis aguantin o, al contrari, es vegin obligats a abaixar la persiana.

Si l’evolució de la pandèmia ho permet, s’han programat un centenar d’activitats en el conjunt de la ciutat. Entre les infantils, hi haurà contacontes amb aforament controlat i actuacions musicals en 50 balcons dels deu districtes. Operadors culturals s’han afegit a la campanya amb projectes com “La ciutat dels somnis” a Montjuïc.

Una de les principals estratègies és la comercial, amb accions que volen connectar els barris amb el centre. Per a això, el Consistori distribuirà 600.000 targetes regal entre els comerços de Barcelona, que repartiran 20.000 premis per gaudir-los en activitats del sector cultural i esportiu i en la restauració, que s’entén que estarà oberta per Nadal. La campanya aquest any li costarà a l’Ajuntament 3.359.700 euros.

Fira de Santa Llúcia

“S’ha posat el focus en el centre perquè és la zona més castigada per la desaparició gairebé total del turisme i l’impacte del teletreball, que ha restat molt moviment a les zones d’oficines i serveis”, apunta Núria Aparicio, directora de l’associació Barcelona Oberta. Ara per ara, no hi ha una promoció dissenyada d’estades hoteleres a Barcelona. “Amb aquesta situació, les campanyes s’han de centrar en el consum intern i de proximitat”, apunta el regidor de Turisme, Xavier Marcé. “Baixa a la Rambla” serà un dels missatges que més es repetirà. A l’eix comercial del passeig es preparen ofertes i accions combinades per al públic familiar i el jove. “A més, volem reforçar aquestes iniciatives amb altres activitats al carrer, al mig de la Rambla o en actuacions des dels balcons. Que l’escola del Liceu actuï a la Rambla el Tablao Flamenco Cordobés”, explica Xavier Masip, gerent d’Amics de la Rambla.

Plaça Catalunya, Rambla i Gòtic seran epicentres de les campanyes

Des de la Rambla i també des de l’eix comercial de Barnacenter i el Gòtic es confia en l’èxit que puguin tenir les activitats de la plaça de Catalunya i les que organitza el port per segon any consecutiu. “La Fira de Nadal amb paradetes de regals i gastronomia s’instal·larà aquest any al Moll de la Fusta, que és un espai més gran”, puntualitzen des del Port.

La Fira de Santa Llúcia no es mourà de la seva ubicació habitual, la plaça de la Catedral. Però amb menys paradetes: de les 282 de l’any passat a 132. “Els d’artesania i els que venien molsa i arbres de Nadal són els que més s’han donat de baixa”, explica Albert Deulofeu, director de la Fira. Els estands estaran més separats i hi haurà un control d’accés en el qual tothom que hi entri haurà de donar el seu nom i número de telèfon.

Pel que fa al pessebre de la plaça de Sant Jaume, l’Ajuntament està “estudiant” si es podrà fer i com.


Source link