Recomanacions del Quadern

by

in

LITERATURA

Ted Chiang.

Kosmopolis. CCCB

Kosmopolis, el festival literari del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), va començar dimecres i ve carregat de propostes fins diumenge. Qui per a alguns és hereu del mític Isaac Asimov, Ted Chiang, serà l’estrella divendres. Però el cartell de convidats el completen Maggie O’Farrell, Robert Macfarlane, Mia Couto, Hervé Le Tellier i el cineasta Werner Herzog, entre un centenar de participants més. La dansa, la música i les intervencions artístiques conformen un programa que vol explorar la literatura que ve.

Seguir leyendo

‘Balenciaga, l’elegància del barret’. Museu del Disseny

Hi va haver una època en què una senyora no sortia de casa per anar a un esdeveniment social sense barret, formava part del protocol. Balenciaga, l’elegància del barret ensenya una vuitantena d’aquestes peces que va dissenyar el reconegut Cristóbal Balenciaga per donar el toc final a la silueta que proposava. Peces úniques per a cada ocasió, inspirades en la tradició, exuberants i elegants procedents del fons del Museu Balenciaga de Getaria -que té més de 4.500 peces del modista- i del mateix Museu del Disseny de Barcelona, que també resguarda un bon fons, de 170 peces. Es pot veure fins al 3 d’octubre.

‘8 hores amb Tàpies’. Can Framis

La fotògrafa Sophie Köhler (Essen, Alemanya, 1977) reivindica en una exposició a Can Framis, de la Fundació Vila Casas de Barcelona, el paper silenciós dels vigilants de sala. Presenta un projecte fotogràfic i sonor que explora l’impacte que exerceix l’art en persones que hi estan exposades durant vuit hores al dia: el personal de sala dels museus. El projecte audiovisual ens capbussa a les sales d’alguns dels museus més importants de Barcelona –la Fundació Tàpies, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), la Fundació MAPFRE i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA)– buscant una nova perspectiva. Fins al 19 de setembre.

‘Aeronàutica [vol] Interior’. MNAC

Entre els projectes que el Museu Nacional dedica el 2021 al tema de la Guerra Civil i l’art, el conflicte i la memòria, Aeronàutica (vol) interior és una instal·lació de l’artista Francesc Torres que porta a la Sala Oval dos avions a escala 1:1, rèpliques de dos models d’aeroplans que van participar a la Guerra Civil espanyola. L’artista treballa l’ambigüitat entre l’art i el no-art (pintures de camuflatge, objectes no artístics amb aura artística, etc.) o l’eliminació de la línia divisòria entre els formats “exposició”, “obra” i “instal·lació”. Es pot veure fins al 26 de setembre.

Alex Serra & Totidub.

Festival Cruïlla XXS

El Cruïlla en petit format segueix la programació equilibrant les noves veus amb artistes de llarga carrera. Maria Jaume, de 20 anys, portarà aquest dijous a l’escenari del Dhub (Disseny Hub Barcelona) el seu folk acústic procedent de Mallorca, que beu de les cantautores de l’indie contemporani, mentre que Miss Caffeina seran divendres a l’Estadi Olímpic per omplir-lo del seu pop electrònic alternatiu, indispensable ja per al festival. Divendres també seran al Dhub Alex Serra & Totidub amb el seu univers de base elctrònica i fusió de ritmes i el desplegament audiovisual. Dissabte serà el torn de Brigitte Laverne, que amb synth-pop i indie-pop s’ha situat en el panorama musical i de sèries com ‘Élite’, i ha estat recomanada per Bad Bunny. Actuarà a l’escenari del Dhub. Consulteu el programa per més concerts.

Zahara.

Festival Jardins de Pedralbes

Els jardins de Pedralbes són un lloc ideal per passar les nits d’estiu, i amb música més. Divendres actuarà Zahara, que presenta el seu últim disc, Puta, d’onze cançons molt marcades per l’electrònica. Dissabte estaran en concert una banda de pop que va triomfar als vuitanta, Hombres G. El seu concert podrà tirar de clàssics però també de temes nous de l’àlbum ‘Resurrección’, publicat el 2019. I la setmana que ve farà doblet Vanessa Martin, que cantarà els dies 22 i 24.

‘Filomena Marturano’. Biblioteca de Catalunya

La Biblioteca de Catalunya va estrenar aquets dimecres Filomena Marturano, un clàssic del dramaturg napolità Eduardo de Filippo, un nom ja habitual al teatre de La Perla 29, que estarà en cartell fins al 31 de juliol. Dirigida per Oriol Broggi, amb Clara Segura i l’italià Enrico Ianniello com a protagonistes, ens trasllada al Nàpols canalla de la postguerra italiana per explicar-nos la història de Filomena Marturano, una dona que, després de 25 anys mantinguda per Don Soriano, fingeix que està a punt de morir per demanar-li matrimoni. Vittorio de Sica en va fer la versió cinematogràfica, amb Sofia Loren i Marcello Mastroianni (Matrimoni a la italiana).

‘Peluquería de barrio’. Cafè-teatre Llantiol

Aquest dijous i el proper (24 de juny), obre la Peluquería de barrio al Cafè-teatre Llantiol, al cor del Raval. Un munt de personatges diversos hi entraran i sortiran fins que alguna cosa inesperada els obligarà a quedar-s’hi tancats. Dirigida per Rocío Raval i interpretada (improvisada, millor dit) per Jessika Rojano, Florencia i Sandra Roles, a més de la tècnica de so, Andrea Bogu, una improvisadora més, l’obra és caòtica i divertida, com la companyia, Improderadas, que es defineixen com el seu nom indica, com una “companyia femenina, amb integrants feministes”. Cafè-teatre Llantiol.

Soundit. Plaça Monumental

Després d’uns mesos d’hivernació, torna el festival de música electrònica Soundit en una edició de dia a la plaça Monumental de Barcelona el diumenge 20 de juny. Seran sis hores de música amb els plats de dos discjòqueis habituals, T.Modet i Lucient, que oferiran un set únic per diferents estils: baleàric, house, disco i psicodèlia. L’aforament és limitat i en taules, així que millor comprar l’entrada abans.

Source link